Соуси Сациви і Баже – привіт з Грузії … Leave a comment

Зазвичай за межами Грузії під сациві увазі курку, приготовлену з горіховим соусом і спеціями. Насправді сациві – це назва соусу з волоського горіха. Крім того в грузинській кухні існує ще один горіховий соус, який часто плутають з сациві – це баже. Так ось готувати під цими соусами можна все що завгодно – і птицю, і рибу, і овочі.

Варто відразу обмовитися, що різниця між одним і іншим, на перший погляд, невелика. Тим більше потрібно її підкреслити! Вед ь часто в меню значиться «сациві», а подають – «баже». Отже, чим відрізняється сациві від баже?

Сациви піддається термічній обробці, баже – немає, тому баже можуть включати в свій раціон сироїди. У сациві є пасеровану цибулю, в баже – немає. У сациві використовують курячий бульйон, в баже додають воду, це означає його можуть використовувати в вегетаріанської кухні. В іншому – суть та ж.

Інгредієнти:

Волоські горіхи – 350 гр.
Часник – 3 зубчики
Уцху (мелене насіння пажитника) – 2 ч.л.
Мелений білий перець -? ч.л.
Імеретинський шафран – на кінчику ножа
Курячий бульйон (для сациві) або питна вода (для баже)
Гвоздика подрібнена – 2 бутончики
Кориця – на кінчику ножа
сіль за смаком
Біла цибулина, дрібно нарізана – 1 шт. (Для сациві)

Всі інгредієнти майбутнього соусу (крім цибулі) подрібнюємо за допомогою блендера. Бульйон або воду вливаєте, доводячи соус до консистенції сметани. Подрібнює протягом 10 хвилин – соус готовий, якщо це баже. Він повинен вийти білим в ідеалі. Якщо готуєте сациві, то подрібнену суміш виливаєте в каструлю з товстим дном, де вже пасеровану цибулю, і варіть 20-30 хвилин.

Форма ножа погружного блендера звичайна, подвійна, але з нестандартним кутом заточки – для забезпечення роботи з інгредієнтами відразу в декількох площинах, тому Blender One забезпечить блискучі результати обробки продуктів, а грузинський соус з волоських горіхів придбає гладку текстуру!

З чим традиційно подають горіховий соус?

З рибою

Рибу відварити або запекти в духовці. Відокремити шкірку і кістки, нарізати на середні шматочки, викласти в блюдо.

З ПТАХОМ

Птицю обсмажити, можна попередньо відварити, нарізати, викласти в блюдо.

З БАКЛАЖАНАМИ

Баклажани нарізати уздовж навпіл, обсмажити, викласти на блюдо.

У випадку з баже:
Заливаємо отриманою масою підготовлений основний інгредієнт і залишаємо настоятися протягом 4-8 годин.

У випадку з сациві:
Пасеруємо до прозорості на жирі знятому з бульйону дрібно нарізану цибулю, додаємо до основного продукту горіхову масу, тушкуємо 5-7 хвилин на несильному вогні постійно помішуючи.

Поливаємо крапельками горіхового масла, прикрашаємо зеленню і (або) зернами граната …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

SHOPPING CART

close