Пряжене молоко виробляється з цільного молока, яке спочатку кип’ятиться при високій температурі, а потім довго нудиться при більш низькій. Після цього готовий продукт охолоджується і він повністю готовий до вживання.
Цей продукт є джерелом великої кількості найрізноманітніших речовин і елементів, а також органічних кислот, вітамінів, амінокислот, білків, жирів і лактози. З вітамінів в молоці містяться: вітамін А, С, В, РР, D, Е, а також бета-каротин. Серед мікроелементів можна виділити: кальцій, фосфор, натрій, магній, калій, залізо. У 100 грамах продукту міститься: 2,9 грама білків, 4 грами жирів і 4,7 грама вуглеводів. Харчова цінність дорівнює 67 кілокалорій. Пряжене молоко набагато краще засвоюється організмом, ніж кип’ячене або парне.
Дійсно цей продукт широко використовується в дієтичних цілях, лікарі та дієтологи рекомендують вживати молоко з метою позбавлення від зайвої ваги, а також для того щоб привести в порядок обмін речовин в організмі. Але тільки підійде молоко з жирністю не більше 5%, також не варто додавати в нього цукор і інші добавки. Пряжене молоко завдяки великому вмісту різних корисних речовин і елементів заповнює дефіцит, який часто утворюється в організмі людини, що худне людини. Крім цього, в молоці міститься багато кальцію, його ж нестача призводить до уповільненого метаболізму. В результаті застопорівают процес розщеплення жирів, і навіть найжорсткіші дієти стають безрезультатними. При вживанні топленого молока спостерігається активація обміну речовин, плюс молочні жири добре переробляються і не позначаються на фігурі (безумовно, тільки при розумному вживанні не дуже жирного молока).
З давніх-давен пряжене молоко робили в печі. На сьогоднішній день це вже неактуально, і пряжене молоко в домашніх умовах можна легко приготувати в мультиварці.
Складові:
Молоко – 1-2 л.
Залити молоко в чашу мультиварки, закрити кришку. За допомогою кнопки «Вибір режимів» встановити програму «Гасіння», виставити час приготування 6 годин, натиснути «Старт». Після закінчення приготування молоко остудити в мультиварці, потім перелити в окремий посуд.