Пропарений рис: корисні властивості і приготування Leave a comment

Пропарений рис: корисні властивості

Відмінна риса пропареного рису полягає в тому, що неочищені зволожені зерна рису піддаються серйозному тиску розпеченим паром. І лише після цього зерна очищаються від оболонки і шліфуються. Зовні рис набуває прозорий світло-бежевий колір, а всі вітаміни з висівок під впливом пара вбираються в серцевину. На відміну від білого рису пропарений рис після виробничої обробки майже на 80% зберігає в своєму складі вітаміни і амінокислоти. Саме такий рис найбільш багатий на вітаміни В, РР, Н і Е. Клітковина, яка міститься в пропареному рисі, є потужним сорбентом, що виводить з організму шлаки і токсини, а також покращує моторику кишечника і нормалізує травлення. При цьому рослинні волокна клітковини допомагають в боротьбі із зайвою вагою, так як не містить калорій, але забезпечують достатнє насичення організму. На відміну від пшениці, рис не містить глютену. Тому цю крупу рекомендується вживати людям, які мають алергію на глютен. Саме рис раніше інших круп можна давати немовлятам в якості першого прикорму, навіть замість молока . Відвар пропареного рису відновлює порушене травлення, а відвареної пропарений рис є основою дієти при одужанні після травм і операцій. При регулярному вживанні рису видно позитивні зміни в кольорі особи і стані шкіри, поліпшується сон і настрій. Відварений рис рекомендований при хворобах сечостатевої сфери.
Як правильно варити пропарений рис

Перед варінням пропарений рис не замочують. Це значно скорочує загальний час його приготування. Пропарений рис можна навіть не мити, адже розпечений пар очищає його набагато краще, ніж будь-який миття в теплій воді. Правда, сам процес варіння пропареного рису триває довше звичайного. Зате можна зварити його не тільки в чистій воді, а й у воді зі спеціями, м’ясному, овочевому або рибному бульйоні.

Щоб зварити пропарений рис у воді, візьміть по склянці (250 мл) питної води на кожні 100 грам сухого рису, налийте воду в каструлю і доведіть до кипіння. Коли вода закипить, покладіть в неї рис і додайте спеції, якщо потрібно. Вогонь збавте до слабкого рівня, накрийте каструлю кришкою і залиште рівно на 20 хвилин. Після цього переставте каструлю на холодну конфорку і залиште ще хвилин на 5, не знімаючи кришку.

Пропарений рис можна також варити в мультиварці і в пароварці.

Дану крупу в мультиварці варять приблизно в тому ж співвідношенні: на 200-250 мл води – 100 г сухого рису. Рис перекласти в чашу мультиварка. Додати сіль за смаком і перемішати. Закрити кришку мультиварки. За допомогою кнопки «Вибір режимів» вибрати програму «Рис», натиснути кнопку «Старт».

Відділ мультіварок Stadler Form

Щоб зварити пропарений рис в пароварці, потрібно викласти рис в додаткову чашу для рису. Покласти в неї сухий рис і залити водою прямо в чаші, по 200 мл на кожні 100 грам рису. Відразу додайте спеції за смаком. Закрийте кришку пароварки і включіть програму “Рис”. Після сигналу дайте відварного рису настоятися в чаші ще 10-15 хвилин, подавайте як гарнір до м’ясних або рибних страв.

Відділ пароварок Stadler Form

Залишити відповідь

SHOPPING CART

close