Для тіста:
– 350 г борошна
– 100 г вершкового масла
– 100 г сметани
– 1 яйце
– 0,5 чайн. л.сіль
– 0,5 чайн. л. соди
– 1 стол. л. цукру
Для начинки:
– 350 г свіжих опеньків
– 2 середніх картоплини
– 100 г сметани
– 100 г молока
– 1 ст. л. без верху муки
– 100 г сиру
– 1 червона цибулина
– 1 зубчик часнику
– 50 г вершкового масла
– сіль і перець за смаком
Приготування: strong>
1. Замісити тісто, загорнути його в харчову плівку й покласти 1 годину в холодильник.
2. Гриби замочити на півгодини добре промити.
3. Бланшировать гриби в киплячій воді разом з цибулиною 5 хвилин. Це не тільки процес готування, але ще і тест на якості грибів. Бланшування допоможе зрозуміти, помилкові у вас опеньки або справжні. Якщо гриби не отруйні, цибуля не поміняє свій колір, і гриби можна їсти.
4. Воду злити, гриби остудити і порізати.
5. Картоплю почистити і порізати дуже тонкою соломкою. Цибулю порізати пір’ям. Часник дрібно порубати.
6. У сковороді розтопити 1 ст. л. масла і обсмажити на ньому картоплю до золотистої скоринки. Злегка посолити й перекласти зі сковороди в тарілку. У тій же сковороді обсмажити цибулю. Лук перекласти в іншу тарілку.
7. Розтопити масло і на сильному вогні обсмажити гриби так, щоб випарувалася вся рідина. Обсмажені гриби злегка посолити і змішати з цибулею.
8. В борошно акуратно по 1 стол. л. ввести сметану і ретельно вимішати, щоб не було грудок. Отриману суміш розвести молоком і поставити на вогонь. Постійно помішуючи, довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Додати часник, сіль і перець – за смаком, а краще злегка недосолити.
9. Половину тіста розкачати в коло і вистелити ним форму для випічки, сформувавши борту, або в чашу мультиварки.
10. Першим шаром викласти картоплю, потім – гриби з цибулею, залити молочно-сметанною заливкою. Останнім шаром рівномірно розподілити тертий сир.
Запікати в духовці при 200 градусах 25-30 хвилин. Або в мультиварці на програмі “Випічка” 1 година. Подавати гарячим.