Баоцзи (Baozi) або в англійському варіанті Chinese Steamed Buns – пиріжки з дріжджового тіста у вигляді зав’язаного мішечка зі всілякими начинками, приготовлені на пару.Начінка може бути будь-яка: м’ясна, рибна, овочева, з тофу або солодка, але частіше за все використовують свинячий фарш з китайською капустою. Дуже популярні баоцзи в шанхайської кухні.
Ми всі знаємо, як готуються манти, а баоцзи лише віддалено нагадують їх. В ідеалі потрібна бамбукова пароварка, який встановлюється на вок, а де її взяти? Тому використовуємо пароварку Steamer One від Stadler Form , один з основних аргументів на користь пароварок – збереження в продуктах при приготуванні максимуму поживних речовин b>, а якщо ця пароварка компанії Stadler Form, то по мимо користі b>, Ви ще отримуєте насолоду b> не тільки від їжі, але і від процесу приготування < / b>.
Інгредієнти (12 пиріжків): strong>
Для тіста:
Вода – 235 мл
Дріжджі сухі – 1 ч. Л.
Цукор – 1 ч. Л.
Борошно-400 г
Сіль -? ч. л.
Соняшникова олія – 1 ч. Л.
Для начинки:
Лосось філе – 400 г
Імбир корінь – 1 шматочок 2 см
Цибуля зелена – 1 пучок
Соєвий соус – 2 ч. Л.
Желе рибного бульйону – 3 ст. л.
Сіль за смаком
Перець – за смаком
Заморожену рибу розморозити і зняти з неї шкіру.
У теплу воду додати цукор і дріжджі, перемішати добре, накрити і залишити у теплому місці на 10-15 хвилин. Борошно просіяти в миску і змішати із сіллю. Влити ожилі дріжджі і перемешать.Собрать тісто в кулю, перенести на трохи присипану борошном поверхню, добре вимісити протягом 10 хвилин. Тісто дуже добре себе веде: м’яке, еластичне, абсолютно не прилипає до рук або до дошки. Велику миску змастити олією, покласти туди тісто, перевернути кілька разів, щоб його поверхня теж вкрилася маслом. Накрити і поставити в тепле місце на 40-50 хвилин, поки воно не подвоїться в об’ємі. У цей час приготувати начинку.
Щоб полегшити процес приготування, радимо Вам для приготування тіста скористатися хлібопіч від Stadler Form . Вам всього лише потрібно буде завантажити інгредієнти в чашу хлібопічки і дочекатися готовності. Процес замісу і підняття тесту займе півтори години, але не потребують Вашої участі.
Для начинки можна було брати сиру рибу, адже свинячий фарш в подібні пиріжки кладуть сирої, а риба набагато швидше готується. Але ми припускаємо філе лосося в сотейнику з невеликою кількістю води. Буквально 3-4 хвилини під кришкою. Потім рибу остуджують і розминаємо на середні шматочки. Цибулю дрібно нарізати. Імбир почистити і порізати або натерти на тертці. До риби додати цибулю, імбир, соєвий соус і рибне желе. Щоб отримати рибне желе, розпустіть трохи желатину в том «бульйоні», в якому припускали рибу і охолодіть. Начинку приправити перцем і сіллю за смаком, добре перемішати. Врахуйте, що там вже є соєвий соус.
Тісто, що підійшло викласти на стіл, розрізати на 2 частини і скачати їх в товсті ковбаски. Ковбаски нарізати шматочками приблизно по 45-50 г. Сформуйте з них кульки, притисніть долонею і прикрийте вологим салфеткой.Теперь починається найцікавіше – розкочування тіста і ліплення баоцзи.
Коржики з тіста трохи розкачати, потім взяти в ліву руку дальній від Вас край, підняти, а ближній розгортати, не доходячи до середини (якщо Ви правша.) Коржик треба весь час повертати проти годинникової стрілки, чергуючи з накочуванням качалки. Таким чином, коржик збільшиться в діаметрі, середина буде значно товщі, ніж периметр. Діаметр коржі рекомендують 12-18 см. Розкачайте усе тісто й не забувайте ховати його під серветку.
Взяти гурток тесту на лівий долоню, покласти 1 ст. л. начинки (з дуже великою гіркою). Великим і вказівним пальцями правої руки робити защипи по колу, підтягуючи тісто до центру начинки. При цьому подушечка великого пальця залишається на одному місці.
Якщо Ви краще сприймаєте візуально, можете подивитися відео з посиланням .
Підготовлені баоцзи залиште хвилин на 30-40 під серветкою. Наріжте пергамент невеликими квадратиками, покладіть їх під кожен пиріжок на пароварку. Відстань між баоцзи має бути достатня, тому що вони сильно збільшаться в обсязі. Увімкніть пароварку, накрийте кришкою і готуйте 15 хвилин. Дуже важливо після виключення не знімати кришку 5 хвилин! Ваше терпіння і 5-хвилинне очікування дозволить отримати чудову текстуру та форму пиріжків!
З’їсти баоцзи потрібно відразу, гарячими. Можна подавати з соєвим соусом, змішаним з кунжутним маслом і рубаним зеленою цибулею.